Eta:
1/ sprawdzamy czy W( −1) =0
( bo wtedy W(x) podzielne przez x+1 −−− bez reszty!
więc:
W(−1)= −1 −2 +1 +2 =0 czyli jest podzielny przez (x +1)
wykonujemy to dzielenie:
x
3 −2x
2 −x +2 ) : ( x+1)= x
2 −3x +2
− x
3 −x
2
−−−−−−−−−−
= −3x
2 − x
+3x
2 +3x
−−−−−−−−−−−−−−
= 2x +2
− 2x − 2
−−−−−−−−−−−−
= =
zatem mamy rozkład na czynniki W(x)
(x +1)( x
2 − 3x +2) −−− liczymy deltę Δ=1 x
1 = 2 x
2 = 1
zatem:
W(x)= ( x+1)(x −2)(x−1) −−− widać już ,że
x = −2 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu.
czyli W(x) dzieli się przez ( x+2)
z resztą
resztę tę obliczamy:
W( − 2) = −8 −8 +2 +2 = − 12 −−− to jest ta reszta
podziel podobnie jak wyżej:
W(x)

x+2) i zobaczysz ,że reszta wyjdzie właśnie
− 12
można to zad. rozwiązać też drugim sposobem
( ja podałam taki

pozdrawiam !