rozwiaz rownania
Przemek: sin3x=sin4x
27 mar 19:58
Przemek: tak sie rozwiazuje?

sinx(2sinxcosx)=(sinxcosx)(sinxcosx)
27 mar 19:59
Mickej: skorzystaj z wzorów
sin3x=sin(3−4sin2x)
a na sin4x nie znam wyprowadz sobie z takiego czegoś
sin(2x+2x)= i rozpisz gdybyś nie wiedział jak to podam ci jeszcze jeden wzór
sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ
27 mar 20:02
Mickej: to nie są do potengii tylko funkcje tak zwanego potrójnego i poczwórnego kąta
27 mar 20:02
Przemek: ok super, dzieki
27 mar 20:03
Przemek: czyli to bedzie sin2xcos2x+cos2xsin2x=
=2sinxcosx(1−2sin2x)+2sinxcosx(1−2sin2x)
tak?
27 mar 20:12
Mickej: tak
27 mar 20:15