ostrosłup
unknow: Dany jest ostrosłup prawidłowy,którego pdstawą jest kwadrat o przekątnej d=4√2cm i
kącie między przeciwległymi krawędziami bocznymi równymi 90 stopni .Oblicz pole podstawy
i objętośc tej bryły
27 mar 19:03
unknow: mniej więcej wiem jak to obliczyc,ale chciałbym z kims rozwiązac te zadanie,żeby lepiej
"załapac" jak się to jje

pozdr
27 mar 19:09
tim: Przekątna kwadratu ma wzór a√2, czyli a ma..?
27 mar 19:11
unknow: a=4
27 mar 19:12
tim: Ok Pole więc...?
27 mar 19:13
unknow: Pp=16
27 mar 19:13
tim: No więc ok. Co jest potrzebne do V?
27 mar 19:13
unknow: V=1/3*Pp*H,zatem potrzebna jest nam wysokosc ostrosłupa..
27 mar 19:14
tim: No tak. A jak ją można obliczyć?
27 mar 19:15
unknow: chciałem z pitagorasa..xD,ale nie ma wszystki liczb^^
27 mar 19:17
unknow: albo obliczyc jakos wyskosc sciany bocznej
27 mar 19:18
tim: A pamiętasz trójkąt 45,45,90?
27 mar 19:18
unknow: nie bardzo.
27 mar 19:18
cOM:
A ekierkę widziałeś! taką co ma ramiona równej długości?
27 mar 19:20
tim: http://www2.krellinst.org/UCES/archive/resources/trig/p6−1.gif
Może teraz?
a√2 to krawędź
a to wysokość
a to pół przekątnej.
Spróbuj sobie zaznaczyć ten trójkąt na rysunku.
27 mar 19:20
unknow: problem z linkiem,który podałeś.
27 mar 19:22
tim: http://www2.krellinst.org/UCES/archive/resources/trig/node20.html
27 mar 19:23
unknow: powróciłem po długiej przerwie,ten mi sie tnie bo mam radiówkę.zgodnie z twoimi
oznaczeniami:
|\
| \ a√2
a | \
|___ \
2√2
teraz mam to obliczyc z pitagorasa?
27 mar 20:26
unknow: net*
27 mar 20:26
tim: Tu nie Pitagoras. Skoro kąty mają po 45 to wysokość i pół przekątnej jest równa...
27 mar 20:26
unknow: 4?nie wiem zreszta
27 mar 20:32
tim: Pół przekątnej obliczyłeś 2√2, a z zależności widzimy, że H i pół przekątnej są równe.
27 mar 20:37
unknow: haha,fakt..dzięki xD
27 mar 20:38