oblicz
mania: Jak to obliczyć



log
√333√3=
27 mar 16:26
Mickej: napisz wyrazniej
27 mar 16:36
mania: √33 to podstawa
3√3 to liczba logarytmowana
27 mar 16:38
Eta:
√33 = 31/2 *3−1 = 3−1/2
oraz:
3√3 = 31/3
zatem z def. logarytmu mamy:
(√33)x = 3√3 => (3−1/2)x = 31/3 => −12x = 13
to x=−23
27 mar 16:38
Eta:
Mania! liczba logarytmowana to:
3√3 czy 3
√3 , bo teraz już nie wiem?
napisałaś w poście ,że
3√3 .. więc tak Ci policzyłam
27 mar 16:40
mania: nie bardzo rozumiem
27 mar 16:41
mania: tak dobrze jak napisałam
27 mar 16:42
Eta: Czego znowu nie rozumiesz?
to zwykłe sprowadzanie do wspólnej podstawy 3
zarówno podstawy logarytmu ,jak i liczby logarytmowanej!
To działania na potęgach o podstawie
3
rozumiesz już?
27 mar 16:44
mania: juz tak wielkie dzieki
27 mar 16:46