długość promienia okręgu
aie: Środkiem okręgu jest punkt S = (−1;2), a styczna do okręgu ma równanie 3x+4y+5=0. Oblicz
długość promienia tego okręgu.
Proszę o pomoc...
27 mar 20:06
Mickej: masz styczną do okręgu więc jest bosko teraz będzie jeszcze lepiej jesli wiesz że styczna
i promień okręgu przecinają się pod kątem prostym zrób równanie prostej prostopadłej do
twojej stycznej i przechodzącej przez punkt S(−1;2) wyznacz punkt przecięcia się tych
prostyuch a następnie oblicz odległość tego punktu od srodka be bedzie promien
27 mar 20:18
aie: a masz chwile zeby mi pomóc bo mam teraz klasówke w szkole online i nie moge sobie
poradzic a musze to zaliczyc?byłabym bardzo wdzięczna
27 mar 20:29
Mickej: styczna
4y=3x+5
prosta prostopadła do stycznej
przechodzi przez punkt S(−1,2) więć
teraz wyznaczamy punkt przecięcia prostopadłej i stycznej
wyznacz punkt przecięcia to znaczy rozwiąz układ równań yjdzie ci x i y to będą
wspułżędne
a puzniej z wzoru na odległośc 2 punktów
1248
27 mar 20:38