trapez
ulaat: W trapezie przedłużono ramiona AD i BC aż do przecięcia w punkcie E. Wiedząc, że
| |DE| | | 2 | |
| = |
| oraz |EC|−|CB|=5, oblicz długość ramienia BC trapezu |
| |AD| | | 3 | |
27 mar 09:44
Eta:
Witam!
Narysuj ten trapez, przedłuż ramiona,
oznacz go zgodnie z treścią zadania.
Zauważ,że: ΔABE ≈ ΔDCE ( są podobne) w skali k= 23
zatem:
IECIICBI=23 => 3IECI=2ICBI
oraz IECI − ICBI = 5 => ICBI=IECI+ 5
podstawiając otrzymasz:
3IECI =2(IECI+5) => 3IECI = 2IECI + 10
to: IECI= 10
więc: ICBI = 10 + 5 => ICBI = 15
27 mar 14:56
ulaat: Wielkie dzięki Eta
28 mar 14:40
Eta: Ok
28 mar 14:44