matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Aśka:
obliczyć:
1
5
1
2x−3
*25
1
2x+3
=125
4x
2
+9
ułamki są potegami
27 mar 16:36
Mickej:
wydaje mi sie że powinno tam w ostatniej potędze być − ale tak też zrobimy
5
1\(2x−3)
*5
2\(2x+3)
=5
3\(4x
2
+9)
teraz porównujemy wykładniki
1
2
3
+
=
to juz sobie dasz rade rozwiązać
2x−3
2x+3
4x
2
+9
27 mar 17:14