ciągi
wojtek 5481: zbadaj czy ciąg o wyrazie ogólnym an=5n−1 jest ciągiem arytmetycznym
zad;2w
ciągu arytmetycznym(an)róznica wynosi 3 a a piąty wyraz ma wartość −4 a−wyznacz a1
b−podaj wzór ogólny tego ciągu c−wyznacz które wyrazy tego ciągu są mniejsze od 14
d−oblicz sumę 16 początkowych wyrazów tego ciągu e−oblic sumę od 6−go do 18−gowłącznie
e−ile początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać aby uzyskać wartość −25 gg−10169848
27 mar 12:48
b.: 1. tu masz prawie identyczne zadanie: 271
2. znajdź wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego wyrażony poprzez a1 i r,
wstaw do tego wzoru n=5 oraz a5=−4 i r=3, a następnie wylicz a1
itd.