Spike: −(x
2−4)(x
2−4x+3)≥0
nierówność wielomianowa
więc
−(x
2−4)(x
2−4x+3)≥0
−(x−2)(x+2)(x
2−4x+3)≥0
pierwszy nawias rozbiłem ze wzoru a
2−b
2=(a−b)(a+b)
drugi z delty
Δ=16−4*3*1=4
√Δ=2
x
1=(4−2)/2=1
x
2=(4+2)/2=3
−(x−2)(x+2)(x−3)(x−1)≥0 /*(−1)
zmieniam znak z powodu minusa
(x−2)(x+2)(x−3)(x−1)≤0
taki wielomian w postaci iloczynowej mogę już narysować i odczytać z rysunku
miejsca zerowe z postaci iloczynowej: x=2,x=−2,x=3,x=1 ( jak już wiesz jak to rysować to
chyba nie muszę tłumaczyć, że zaczynam od lewego górnego rogu w tym przypadku itp.

)
++++I I +++++++++ I I +++
−−−−−(−2)−−−−−−−−−−−−−−−−−(1)−−−−−−−−−−−−−(2)−−−−−−−−−−−−−(3)−−−−−
I − − − − − − − − − − −I I − − − − − − − − −I
z tego odczytaj wartości minusowe ( przedziały mniejsze od zera)