...
Adam: w tabelach oznaczonych cyframi 1 i 2 przedstawiono wartości funkcji kwadratowej
określonej wzorem y=ax2 dla wybranych argumętów
tabela
x −2,−1,0,1, 2 x −4,−2, 0, 2, 4
y=ax2 4, 1, 0,1, 4 y=ax2 4, 1, 0, 1, 4
a)oblicz współczynnik liczbowy a
b) Napisz wzór funkcji
27 mar 22:07
Adam: umie to ktoś
27 mar 22:15
Eta:
W czym ta trudność?
1/ y=ax2 x = −2 y=4
więc piszesz:
4=a*(−2)2 => 4=a*4 => a=1
czyli wzór tej funkcji jest y= x2 i a=1
policz drugie podobnie!
napisz ile wynosi a i jaki otrzymałeś wzór funkcji!
27 mar 22:22
Adam: a=12
27 mar 22:44
Eta:
Niestety nie!
a = 14 jak Ty to liczysz?
zobacz:
y = ax2 np; x= 2 y = 1
podstawiamy:
1 = a*22 => 1 = a*4 /: 4 to a = 14
więc wzór tej funkcji jest y = 14x2
27 mar 23:01
Adam: dzięki
27 mar 23:04
Adam: a to
Wykres funkcji f przesunięto o wektor u i otrzymano wykres funkcji g. Napisz wzór
funkcji
g, gdy
a) f(x)=2x2 i u=[−2,0]
27 mar 23:07
Adam: a to Eta zrobisz
27 mar 23:07
Eta: Już Ci napisałam

!
27 mar 23:25