Rachunek prawdopodobieństwa
pyniuxd: Witam proszę o pomoc w zadaniu !
W pudełku są 3 kule białe i 5 czarnych. Do pudełka można albo dołożyć jedną kulę białą
albo usunąc z niego jedną kulę czarną , a następnie wylosować z tego pudełka jedną kulę
.
W Którym z tych przypadków wylosowanie kuli białej jest bardziej prawdopodobne ?
27 mar 14:37
pyniuxd: nie wiem jakimi obliczeniami wykonać to zadanie ale jeżeli dobrze mi sie wydaje to
dokładając jedna kule białą czyli 4/5 daje nam wieksze prawdopodobienstwo niz wyjmując
jedną kulę czarną czyli 3/4
27 mar 14:43
Eta:
Należy obliczyć tak:
wszystkich kul mamy: 3+5 = 8 kul
1/ dokładamy 1 białą: zatem jest r−m 9 kul
w tym : 4 białe
to P(b) = 49
2/ wyjmujemy czarną: czyli teraz jest r−m 7 kul
w tym białych: 3kule
to P(b) = 37
porównać te ułamki już potrafisz !
podaj więc odp:
27 mar 15:13
pyniuxd: 27/63 do 28/63 potrafie lol
27 mar 15:34
pyniuxd: dzieki za pomoc
27 mar 15:36
Eta: OK
27 mar 15:37