Rozwiąż równania
Przemek: cos22x+4cos2x=2
27 mar 16:00
Eta: Witam! pomogęCi
27 mar 16:10
Przemek: tego się mogłem spodziewać po Tobie...
27 mar 16:11
Eta:
ze wzoru: cos2x = 2cos2x − 1
podstaw do równania:
(2cos2x −1)2 +4cos2x =2
podaj mi jakie równanie otrzymałeś ?
Czekam!
27 mar 16:12
Eta:
Miło mi

...
teraz ja spodziewam się od Ciebie poprawnej
odp. na moje pytanie
27 mar 16:13
Eta:
Hej!... jesteś?... co tak długo liczysz?
27 mar 16:19
Jola :(: nie było mnie... juz licze...
27 mar 16:22
Przemek: nie bylo mnie, juz licze... Siostry nick mi wyskoczyl... sorki...
27 mar 16:22
Przemek: cos2x=t
4t2−4t+1+4t=2
4t2=1
t2=1/4
t=1/2 lub t=−1/2
27 mar 16:26
Przemek: czyli
cos2x= π + 2kπ lub cos2x=−π +2kπ
−−−− −−−−
6 6
27 mar 16:29
Przemek: tak?
ja musze leciec, bede za 2h

Pozdrawiam
27 mar 16:30
Eta:
Świetnie!
teraz wracamy do podstawienia:
cos2x = 12 v cos2x = −12
drugie jest sprzeczne!
więc zostaje:
cosx=√22 v cosx= −√22
to xo = π/4 v xo= −π/4
to x= π/4 +2kπ v x = −π/4 +2kπ i k€C
to tyle!
27 mar 16:31