?
...: Pewne zadanie,którego nie dam rady ruszyc
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny ABCS,w którym pole przekroju przechodzącego
przez wierzchołek i wysokośc podstawy wynosi 12√3cm2.Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętośc tego ostrosłupa,jeżeli długośc krawędzi podstawy wynosi 6 cm.
27 mar 20:54
...: ktoś wie jak kto rozkminic?
27 mar 21:06
tim: Podstawa − trójkąt równoboczny oblicz h.
| | h * H | |
Przekrój jest trójkątem równoramiennym o polu 12√3 czyli |
| |
| | 2 | |
27 mar 21:10
Eta: Pomogę Ci
27 mar 21:11
tim: Wystarczą ci moje wskazówki?
27 mar 21:12
27 mar 21:15
tim: A wyznacz jeszcze wysokość (h) w trójkącie równobocznym (podsatawie). Podstawisz do
wzoru, który podałeś/aś i obliczysz H (wysokość ostosłupa).
27 mar 21:16
Eta: Tim !
Ten przekrój nie jest trójkatem równoramiennym!( zgadzasz się teraz?)
Jego pole oczywiście jest:
27 mar 21:16
tim: No teraz widze, źle narysowałem sobie

.
27 mar 21:17
Mickej: tim jest naszym forowym mondralą
27 mar 21:17
tim: | | a√3 | |
A jakby ktoś nie pamiętał h w równobocznym = |
| |
| | 2 | |
27 mar 21:17
tim: Czemu tak uważasz? ^^
27 mar 21:18
Eta:
Tak jak radzi tim!
obliczamy: hΔrównob = a√3 /2
wylicz i podstaw do w/w wzoru i podaj nam
jaką długość ma H ostrosłupa
27 mar 21:18
...: H=6?
27 mar 21:20
Eta: Tim! bo ten trójkąt ma podstawę = a√3
a ramiona ma
hb −− wys. ściany i k −−− krawędź boczna H −− jego wysokość
więc nie moze być równoramienny
( wiesz już ?)
27 mar 21:20
Eta:
Niestety nie! H= 8 policz jeszcze raz
27 mar 21:21
tim: ... Spróbuj jeszcze raz.
27 mar 21:21
tim: Tak widzę... Do Mickeya, czemu tak

chcę wiedziec
27 mar 21:22
...: faktycznie,widze błąd.
27 mar 21:22
Eta:
Teraz oblicz V = 13*Pp*H Pp= a2√3 /4
wylicz to V
27 mar 21:24
...: V=32√3
27 mar 21:26
...: Pp=9√3
27 mar 21:27
tim: Mickej! Nie chowaj sie
27 mar 21:27
tim: ... policz jeszcze raz pole podstawy:
| a2 * √3 | |
| , gdzie a z zadania 6cm. |
| 4 | |
27 mar 21:30
tim: tfu. Wszystko dobrze.
27 mar 21:30
Eta: Niestety nie!
V = 24√3 policz jeszcze raz i zobaczysz swój bład!
27 mar 21:31
tim: tfu. Policz objętość jeszcze raz.
27 mar 21:31
tim: Ja już nie myślę dziś.
27 mar 21:32
tim: Dobra, ja się żegnam. Mam prośbę. Wyciśnij od Mickeja dlaczego jestem mądralą... jestem
tylko najmłodszy

.
27 mar 21:32
...: spoko,ja podstawiłem zamiast 9√3 , to 12√3...dlatego taki wynik...
27 mar 21:34
Eta:

tim! Mickej żartować lubi

Miłych snów!
27 mar 21:35
tim: Ta...

, Czy ja się mądraluje? ^^

<dobranoc>
27 mar 21:36
...: ok.teraz jak wyliczyc pp?
27 mar 21:36
...: pc*
27 mar 21:37
...: PC=9√3+3*a2√3/4 ?
27 mar 21:43
Eta:
Pc = P
p + 3*a*h
b/2 P
p = a
2√3 /4 −−− tylko podstaw
musisz policzyć h
b
z tw. Pitagorasa
h
b2 =H
2 +(
13h+p)
2 dzie h
p = 3
√3 to
13 h
p =
√3
podstaw i oblicz! to już proste i napewno dasz radę

PS; nie zrażaj się , bo tam wyjdzie
√67 −−− to też ładna liczba
27 mar 21:43
Eta:
Niestety w ścianie bocznej musisz wyliczyć h
b
27 mar 21:44
...: acha,ok,dzięki wielkie
27 mar 21:45
Eta: Rozumiesz już to zadanie?
27 mar 21:46
...: Teraz tak
27 mar 21:46
Eta: Wkradł się chochlik!
tam jest oczywiście ( ( 1/3)h
p )
2 bez plusa
27 mar 21:47
...: Jeszcze jedno mam pytanie,do czego słuzy taki wzór:
mam go zapisany w zeszycie , i za bardzo nie wiem do czego on słuzy..wiem że sie go używa
podczas obliczania polowy(prawdopodobnie połowy wysokosci w trójkącie?) nie wiem...
Jak wiesz Eta do czego on słuzy,to proszę,napisz mi.
27 mar 22:00
...: wiem że jeszcze jest to jeden 2 wzorów do obliczania(prawdopodobnie wysokosci w
trójkącie)
27 mar 22:07
Eta:
| a√3 | |
| = 13*hΔrównob = r −−− okręgu wpisanego w Δrównob.
|
| 6 | |
natomiast:
| a√3 | |
| = 23*hΔrównob. = R −−− okręgu opisanego na Δrównob.
|
| 3 | |
te wzory są często używane! i zawsze można wyliczyć
bylebyś pamiętała ,że :
raz jest
13h
Δ a raz
23h
Δ
R zawsze > od r −−− tak najłatwiej zapamiętać!
Powodzenia!
PS: czy już rozumiesz ?
27 mar 22:12
...: a kurde,ja mam ich użycie podczas liczenia Pc i V ostrosłupów,nic nie ma podanego w
treści że trójkąt jest opisany albo wpisany w okrąg..
27 mar 22:19
Eta:
Musisz wiedzieć ,że spodek wysokości H ostrosłupa
o podstawie trójkata równobocznego
znajduje się w punkcie przecięcia wysokości trójkata równobocznego
a one właśnie dzielą się w stosunku 1:2
czyli
13hΔ i
23hΔ
to trzeba niestety pamiętać




!
dotyczy to tylko ostrosłupa prawidłowego trójkatnego

!
27 mar 22:27
...: O,dzięki..właśnie tego mi brakowało,tylko mam sam wzór zapisany a skąd sie to bierze to
nie miałem pojęcie,dzięki Eta,jesteś WIELKA

Dobranoc
27 mar 22:29
Eta:
Nie musi być tak napisane!
Jeżeli masz podaną dł. krawędzi bocznej:
to wykorzystujesz trójkat prostokatny gdzie:
H −−− wys. ostr.
k −−− kr. boczna
i właśnie 23hΔrównob.
jeżeli natomiast masz dane hb to
wtedy wykorzystujesz trójkat prostokatny:
H −− wys. ostr.
hb − wys. ściany bocz.
i właśnie 13hΔrównob.
PS; zastanawiam się kto Was uczy matematyki ?
"szewc" czy "fryzjer" ( a może nie uważałaś na lekcji?
Pozdrawiam!
27 mar 22:32
Monika.: Sobie analizuje te zadanie,bo też mam teraz ostrosłupy i się zastanawiam dlaczego
| | 1 | |
dlaczego jest |
| hp?  |
| | 3 | |
28 mar 11:02
Basia: Bo podstawa jest trójkątem równobocznym.
Spodek wysokości ostrosłupa prawidłowego znajduje się w punkcie przecięcia wysokości
(które tu są i dwusiecznymi i środkowymi).
| | 2 | | 1 | |
A punkt przecięcia wysokości dzieli wysokość hp na odcinki: |
| *hp i |
| *hp. |
| | 3 | | 3 | |
Spodek wysokości ściany bocznej h
b to środek krawędzi podstawy i równocześnie spodek
wysokości podstawy h
p.
28 mar 11:24
Monika.: dziękuje Basia,już zrozumiałam
28 mar 11:28
Ula: Eta, nie powinnno byc
hb2=H2−(1/3 hp)2?
28 mar 12:37
Basia: Nie. Jest dobrze.
h
b czyli wysokość ściany bocznej jest przeciwprostokątną.
| | 1 | |
H i |
| hp to przyprostokątne |
| | 3 | |
kąt prosty tworzy wysokość ostrosłupa H z jego podstawą czyli także z odcinkiem
| 1 | |
| hp ( hp − wysokość podstawy) |
| 3 | |
28 mar 13:20