matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag
t@mi:
podaj wzor ogolny ciagu An jezeli jego wykres jest zawarty w prostej przedstawionej na rysunku, x1 y−3; x2 y−2,5 ; x3 y−2; itd w nieskonczonosc. niewiem jak napisac ten wzor
27 mar 19:57
Basia:
a
1
= 3 a
2
= 2,5 a
3
= 2 a
4
= 1,5 ......................... a
1
=3
1
r = −
2
1
1
a
n
= a
1
+ (n−1)*r = 3 + (n−1)*(−
1
2
) = 3 −
n +
=
2
2
1
1
7
1
7−n
3
−
n =
−
n =
2
2
2
2
2
28 mar 11:45