prawdopodobienstwo
dzik: Ze zbioru Z= {1,2,3,...2n+1} gdzie n∈N+ wylosowano równoczesnie dwie liczby. Wyznacz n,
tak aby prawdopodobieństwo wylosowania liczb, których suma jest liczbą nieparzystą było
większe od 7/13
27 mar 18:51
tim: com.. eto masz zadanie
27 mar 18:53
dzik: No to zrobi to ktoś zadanie
27 mar 21:22
Eta: Tak już Ci podaję: cierpliwości!
Do poniedziałku jeszcze sporo czasu
27 mar 21:25
Eta:
| | | |
mocΩ= | dasz rade policzyć? czekam na wynik!
|
| | |
jeżeli nie?... to pisz!
27 mar 21:27
Eta:
Dobrze rozwiążę Ci
| | (2n+1)! | | (2n−1)!*2n*(2n+1) | |
mocΩ= |
| = |
| = n(2n+1)
|
| | 2!*(2n−1)! | | 2!*(2n−1)! | |
A −−− suma liczb wylosowanych ma być nieparzysta ,
czyli jedna liczba musi być parzysta a druga nieparzysta
w zbiorze tym ostatnia liczba jest nieparzysta i pierwsza tez nieparzysta
więc oznacz to ,że w tym zbiorze jest:
n −−− liczb parzystych i n+1 −−− nieparzystych
czyli
to P(A)=mocA/mocΩ i P(A)>
713 −−− to z w−ku zadania
| | n(n+1) | |
zatem: |
| >713
|
| | n(2n+1) | |
przekształć nierówność i wyliczysz n , pamietając ,że n€N
+
nierówność przybierze postać:
13(n+1) > 7(2n+1) ( mozna tak przekształcić bo n€N
+
teraz to już bajka! wylicz n
powinno Ci wyjść n= { 1,2,3,4,5}
to jest własnie poprawna odp:
27 mar 22:04