matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.4.2021
Zadania
Odp.
11
dymix:
mam pytanie. Czy jeśli mam zadanie sprawdź podane równości czy są tożsamościami trygo., wiedząc, że a należy do sumy pierwszej i drugiej ćwiartki, to czy mam to rozwiązać
3
:):
Kąt ostry DAB równoległoboku ABCD ma miarę α . Oblicz długość krótszej i dłuższej przekątnej tego równoległoboku.
2
figa:
8
figa:
2
mat:
Narysuj trapez równoramienny ABCD, w którym |AD| = |BC| = |CD| i przekątna AC jest prostopadła do ramienia BC.
2
mat:
W kole o środku S i promieniu SA równym 3 cm narysuj cięciwę AB o długości 3 cm, a następnie promień SC równoległy do tej cięciwy.
2
albercik211:
W urnie znajduje się 80 losów, wśród których mogą być 4 lub 5 losy wygrywające (jedna z tych liczb, ale nie wiadomo która), przy czym wszystkie te ilości losów wygrywających są jednakowo
5
morsek1:
Oblicz długość krzywej y=x
2
, 0 ≤ x ≤ 1
21
Jolanta:
chichi to jest ciąg arytmetyczny
1
Werka:
Hejka! Mam takie zadanie z działu elipsa: Znalejdź równanie drogi punktu M, któregoodległość podczas ruchu jest trzykrotnie większa od x
1
Julka:
ABCD jest czworokątem, w którym kąty przy wierzchołkach A i C są proste. Długości BC = 6, CD = 8 i DA = 2. Znajdź pole czworokąta ABCD.
16
Kck:
Udowodnij, że jeśli x, y, z są liczbami rzeczywistymi takimi, że x+y+z=1, to x
2
+y
2
+z
2
≥
1
3
.
3
dymix:
mam zadanie obliczyć tengens α , jeśli (2cos a + 3sin a)/ (4sin a − 5cos a) = 1.
2
Marek :
stosunek długości przekątnej ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego do długości krawędzi podstawy jest równy
√
5
. Oblicz cosinus kata nachylenia przekątnej ściany bocznej
1
xyz:
Witam mam takie równanie do rozwiązania:
dy
dy
(1+y
2
)(e
2
x−e
y
)−(1+y)
=0
dx
dx
Pomoże ktoś to rozłożyć tak, żebym miał do liczenia całki.
0
Jan:
Mam pytanie, jak wyznaczyć y z równania cosy=c*cosx Podnosząc obustronnie do funkcji arccos y=arccos(ccosx) ?
2
Tomasz:
Czy jak podnosimy nierówność, gdzie po obu stronach znajdują się wartości ujemne, to czy należy zmienić po takiej operacji znak nierówności w drugą stronę?
26
figa:
@
ABC
4
xyz:
Pomoże ktoś zacząć rozwiązanie równania: xy'−2y−xylnx=0
6
Louie314:
Wyznacz dziedzinę funkcji danej wzorem: f(x)=e
x
x
0
nick:
Oblicz całkę:
3
Tomasz:
Czy wielomian n stopnia n≥3 ma zawsze przynajmniej jedno miejsce zerowe?
3
karola:
Dany jest wielomian W(x) =2x
3
+x
2
(m
3
−3m
2
+3m+1)−11x−2(2m−1), który jest podzielny przez dwumian x−2 oraz przy dzieleniu przez dwumian x+1 daje resztę 6.
15
Stefan:
Odległość między przystanią A i przystanią B statek przepływa z prądem rzeki w ciągu 5 godzin. Na przebycie drogi powrotnej statek zużywa 7 godzin. Ile godzin płynie woda od przystani A do
1
Bartek:
Dany jest kwadrat ABCD. Punkty E, F, G, H są odpowiednio środkami boków AB, BC, CD, AD. W
6
Bartek:
Dany jest sześciokąt ABCDEF złożony z czterech identycznych trójkątów równoramiennych
4
Bartek:
Siedzi żuczek na zielonej szafie, która jest prostopadłościanem :
1
Tomasz:
Podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD o boku długości 2
√
2
. Krawędź boczna DS jest
6
Louie314:
Rozłóż najpierw mianownik na dwa czynniki i skróć z mianownikiem, potem zbadaj różnicę.
3
Louie314:
(x,y,z) − arytmetyczny ⇒ 2y=x+z (a
x
,a
y
,a
z
) − geometryczny
4
100DniDoMatury:
Spośród wierzchołków graniastosłupa prawidłowego ośmiokątnego wybieramy losowo 3 różne.
7
100DniDoMatury:
w nieskonczonym ciagu (a
n
) spełniającym warunek a
n
+
1
+ a
n
= 2n −1 wyraz a
3
=5. Zatem wyraz a
1
jest równy?
2
janek191:
5
Kami56:
Dany jest półkrąg o środku O i promieniu 10. Promień OA jest prostopadły do średnicy MP. Z punktu M pod kątem alfa do półprostej MP poprowadzono półprostą przecinającą w punkcie K dany
0
oaza:
W urnie są 2 kule czarne i 3 białe. Wyjmujemy losowo z urny po jednej kuli dotąd, dopóki nie
1
Jack:
Wyznacz miejsce zerowe funkcji: f(x)=x−sin(x)
3
loko29:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2+(m+2)x+m+3=0 ma dwa różne rozwiązania x
1
oraz x
2
spełniające warunek x
1
4
−x
2
4
=x
1
−x
2
5
Wahfr :
Czy na forum są osoby które miały styczność z AGH? Jak ciężko jest się dostać na kierunki informatyczne? Jestem zainteresowany Informatyką i Systemami Inteligentnymi. Czy ciężko jest
2
alexxis:
Suma liczb a,b,c jest równa 56. Liczby te są w podanej kolejności drugim, trzecim i czwartym wyrazem pewnego ciągu geometrycznego. Są one również (w tej samej kolejności) pierwszym,
6
ula:
Rozwiąż równanie sin(4x)*sin(x)= cos(3x) w przedziale {0,π}
3
matma.rozsz:
W równoległoboku ABCD punkt X leży na boku AB tak, że |XB|=2|AX|. Niech Y będzie punktem przecięcia odcinków XC i BD. Jaką częścią pola