może ktoś chętny ?
karola: Dany jest wielomian W(x) =2x3+x2(m3−3m2+3m+1)−11x−2(2m−1), który jest podzielny przez
dwumian x−2 oraz przy dzieleniu przez dwumian x+1 daje resztę 6.
Wyznacz m
25 kwi 16:34
Szkolniak: W(2)=0 ∧ W(−1)=6
25 kwi 16:41
ICSP: W(2) = 0 ∧ W(−1) = 6
16 + 4[(m−1)3 + 2] − 22 − 2(2m−1) = 0
−2 + [(m−1)3 + 2] + 11 − 2(2m−1) = 6
odejmując stronami
18 + 3[(m−1)3 + 2] − 33 = 0 −6
(m−1)3 + 2 = 3
(m−1)3 = 1
m = 2
25 kwi 16:41
ICSP: Oczywiście należy jeszcze podstawić i sprawdzić czy m = 2 faktycznie spełnia warunki zadania.
25 kwi 16:42