prośba o rozwiązanie
Marek : stosunek długości przekątnej ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego do długości
krawędzi podstawy jest równy √5. Oblicz cosinus kata nachylenia przekątnej ściany bocznej
do sąsiedniej ściany bocznej.
25 kwi 19:15
Louie314: Rysunek wraz z zaznaczonym kątem:
https://prnt.sc/121rolh
Podpowiedź: Trójkąt GCF jest prostokątny, pozostaje Ci
wyrazić długość odcinka GC przy pomocy tej samej zmiennej, co odcinka CF.
25 kwi 19:52
figa:
z tw. Pitagorasa w ΔBED:
e
2=d
2−h
2 ⇒ e
2=20a
2−3a
2
e=
√17a
25 kwi 21:26
Marek : jak to dalej obliczyć?
26 kwi 07:11
getin:
podstaw √17a w miejsce e, oraz 2a*√5 w miejsce d to wtedy się skróci i wyjdzie wynik
26 kwi 07:34
Marek : dzięki
26 kwi 07:39