Pytanie o trygonometrię
dymix: mam pytanie. Czy jeśli mam zadanie sprawdź podane równości czy są tożsamościami
trygo., wiedząc, że a należy do sumy pierwszej i drugiej ćwiartki, to czy mam to rozwiązać
raz dla pierwszej i raz dla drugiej?
zad. (cos a + ctg a)/cos a = 1 + 1/sin a
czy w drugiej ćwiartce mam zamienić cos a na −cos a?
Nie rozumiem trochę tej trygonometrii
25 kwi 23:14
Anawa: Tożsamości trygonometryczne obowiązują dla wszystkich kątow .
Tożsamosci moga byc bezwarunkowe np sin
2α+cos
2α=1
| | sinα | |
lub warunkowe np tgα= |
| gdy cosα≠0 |
| | cosα | |
Tutaj zakładasz ze sinα≠0 a także cosα≠0
25 kwi 23:26
dymix: a czy to założenie wpływa jakoś na ten znak plus czy minus przy funkcji?
I czy gdybym miał zbiór mówiący, że a należy do zbioru z 90 i 180, to czy mam dokonywać
dodatkowych założeń dla tg a ?
25 kwi 23:30
Anawa: Dla wszystkich kątow −niezależnie od ćwiartki
Założenie jest po to zeby nie dzielic przez 0
| cosα+ctgα | | 1 | |
| = 1+ |
| |
| cosα | | sinα | |
| | cosα | | ctgα | | ctgα | | cosα | |
L= |
| + |
| =1+ |
| = wiesz że ctgα= |
| dokończ |
| | cosα | | cosα | | cosα | | sinα | |
proszę obliczenia
i sprawdż czy lewa strona = prawej stronie
25 kwi 23:38
Anawa: Korzystałem tutaj ze wzoru
25 kwi 23:39
dymix: Ja to już obliczyłem, znam własności. Nie rozumiem tylko zależności ćwiartek.
Nie wiem po co mi mówią, że alfa należy tam czy tam, skoro i tak liczę to do wzoru.
25 kwi 23:42
dymix: czy gdyby alfa należała tutaj również do 180 i powiedzmy do innych ćwiartek,
to czy zmieniłoby to wynik?
25 kwi 23:43
Anawa: Na początek przepisz treść zadania z książki czy z arkusza
Poczytaj o tożsamościach trygonometrycznych
25 kwi 23:48
dymix: zapytam jutro. Kiedy będzie ktoś kto mógłby mi to wyjaśnić.
26 kwi 00:11
Louie314: Znaki funkcji w ćwiartkach:
| | π | |
I ćwiartka (od 0 do |
| ): |
| | 2 | |
sinα +
cosα +
tgα +
ctgα +
| | π | |
II ćwiartka (od |
| do π): |
| | 2 | |
sinα +
cosα −
tgα −
ctgα −
| | 3π | |
III ćwiartka (od π do |
| ): |
| | 2 | |
sinα −
cosα −
tgα +
ctgα +
| | 3π | |
IV ćwiartka (od |
| do 2π): |
| | 2 | |
sinα −
cosα +
tgα −
ctgα −
Na podstawie tego łatwo przekształca się tożsamości w zależności od podanego kąta. Jest ogólna
zasada, że jeżeli w mierze kąta mieści się nieparzysta ilość kątów prostych, to funkcja
przechodzi w tzw. cofunkcję (sinα w cosα, cosα w sinα, tgα w ctgα lub ctgα w tgα). Jeżeli jest
parzysta ilość kątów prostych, to funkcja nie przechodzi w cofunkcję. Następnie trzeba ustalić
znak funkcji w danej ćwiartce (funkcji, która jest zamieniania). Kilka przykładów z
wyjaśnieniem:
1) sin(90−α)
90 to jeden kąt prosty, a jeden to liczba nieparzysta, czyli już wiemy, że funkcja przejdzie w
cofunkcję, czyli otrzymamy cosα. Pozostaje określić znak funkcji sinus. Będzie to ćwiartka I,
gdyż kąt jest mniejszy niż 90. Sinus w tej ćwiartce jest dodatni, więc otrzymamy finalnie:
sin(90−α)=cosα
2) tg(270+α)
270 to trzy kąty proste, a trzy to liczba nieparzysta, czyli już wiemy, że funkcja przejdzie w
cofunkcję, czyli otrzymamy ctgα. Pozostaje określić znak funkcji tangens. Będzie to ćwiartka
IV, gdyż kąt jest większy niż 270. Tangens w tej ćwiartce jest ujemny, więc otrzymamy
finalnie:
tg(270+α)=−ctgα
3) cos(180−α)
180 to dwa kąty proste, a dwa to liczba parzysta, czyli już wiemy, że funkcja nie przejdzie w
cofunkcję, czyli otrzymamy cosα. Pozostaje określić znak funkcji cosinus. Będzie to ćwiartka
druga, gdyż kąt jest mniejszy niż 180. Cosinus w tej ćwiartce jest ujemny, więc otrzymamy
finalnie:
cos(180−α)=−cosα
Oczywiście zawsze α ∊ (0,90).
Są to tzw. wzory redukcyjne.
26 kwi 01:18
figa:
Masz zdrowie ....
26 kwi 01:20
Anawa: Tylko jego problem nie został rozwiązany .
Ja rozumiem ze on pyta o to czy jeśli ma tożsamość i ma podane ze kąt należy np do 3 i 4
ćwiartki to czy ma rozpatrywać tę tożsamość osobno w 3 i osobno w 4 ćwiartce
Dostał odpowiedż ze nie zależy to od wyboru ćwiartki
Więc byłoby dobrze gdyby się ktoś wypowiedział na ten temat .
26 kwi 01:42
dymix: Dziękuję Anawa i Louie314. Dziękuję za poświęcony czas. Jednak muszę stwierdzić, że nie
podaliście odpowiedzi na moje pytanie. Podam konkretną treść zadania.
"Sprawdź czy podane równości są toż. tryg., widząc, że α∊(0,90)∪(90,180):"
h) (cosα +ctgα)/cosα = 1+1/sinα.
I teraz czy dla tego przykładu mam zakładać dodatkowo to o czym mówił Louie? Tj. czy mam
założyć
że cos a jest w drugiej ćwiartce i tym samym zmienić go na ujemnego sinusa? Wydaje mi się, że
nie,
ponieważ będę musiał zmienić też alfę.
Dokładniej formułując moje pytanie. Jak to, że mam taki przedział alfy wpłynie na przebieg
rozwiązywania zadania? Albo, jak mogłoby wpłynąć inne przedziały?
26 kwi 08:54
dymix: Czy zadnie musiałbym rozwiązać raz dla cos i ctg dodatnich i drugi raz dal ujemnych?
26 kwi 09:01
Japońska podróba 6-latka: Kolego, ktoś ci tu tłumaczył ,że założenia są po to żebyś nie musiał dzielić przez zero.
Zwykle polecenie w tego typu zadaniach jest : "udowodnij tożsamość trygonometryczną
i podaj odpowiednie założenia" tu autor mógł dać takie założenie bo w niektórych programach
nauczania uczniowie rozważają funkcje
trygonometryczne tylko dla kątów które mogą wystąpić w trójkącie czyli dwie ćwiartki .
Przykładowo Nowa Era liceum 3 letnie klasa 2 zakres podstawowy − "funkcje kąta wypukłego"
A dowód robisz w jednym przypadku bez dzielenia na ćwiartki
26 kwi 09:30
dymix: Jeśli tam mówisz. Nie będę się już przejmował założeniami. Założę tylko, że mianownik
nie może być zerem. Dziękuję
26 kwi 09:38