.
xyz: Pomoże ktoś zacząć rozwiązanie równania:
xy'−2y−xylnx=0
Chcę to zrobić równaniem Bernoulliego, zatem
xy'−2y=xylnx
Podstawiam z=y1−1
I z tego podstawienia chcę wyznaczyć y,y',y1,
Chyba, że jest jakiś inny sposób?
25 kwi 17:22
Mariusz:
Tutaj akurat lepiej rozdzielić zmienne
25 kwi 17:27
xyz: W jaki sposób to zrobić? podzielić obustronnie przez x?
25 kwi 18:06
Mariusz:
Przenosisz 2y na drugą stronę i wyłączasz y
Jeśli chodzi o równanie Bernoulliego to jest standardowe podstawienie ale zastanów się
co by ono wniosło do sposobu rozwiązania ?
25 kwi 18:09
Mariusz:
xy'−2y−xylnx=0
xy'=2y+xylnx
xy'=y(2+xlnx)
Teraz bardziej przypomina równanie o rozdzielonych zmiennych ?
25 kwi 18:12