pr
dzonypieczony: Trzy liczby, których suma wynosi 19, tworzą ciąg geometryczny. Jeśli do drugiej i trzeciej
dodamy po 1, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby.
pomoze ktos ?...
25 kwi 17:30
ICSP: a,b,c − twoje liczby:
a + b + c = 19
b2 = ac
2(b+1) = a + c +1
Wykorzystaj pierwsze i trzecie równanie aby wyznaczyć b.
Potem zostanie ci do rozwiązania układ równań (wykorzystaj podstawienie lub wzory Viete'a).
25 kwi 17:33
dzonypieczony: :(
25 kwi 17:49
ICSP: Która cześć sprawia problem?
25 kwi 17:54
dzonypieczony: nie wychodzi mi cos
25 kwi 17:56
ABC:
nie podałeś na srebrnej tacy żeby mógł spisać i piątkę dostać
25 kwi 17:57
ICSP: z wykorzystaniem równań:
a + b + c = 19
2(b+1) = a + c +1
ile Ci wyszło b?
25 kwi 17:57
dzonypieczony: wyznaczam b= 19−a−c podstawiam do 2(b+1)=a+c+1 wychodzi mi a+c=39 i nw mam teraz to b podstawić
jeszcze do b2 ? wtedy mi wyjdzie 19−a−c do kwadratu i nw czy mam to probowac rozwiazywac czy
zle cos podstawaim
25 kwi 17:58
ABC: b=6 i dostajesz a+c=13, ac=36 chyba tyle umiesz sam zrobić?
25 kwi 17:58
ICSP: Może niefortunnie trochę napisałem wyznaczyć b.
a + b + c = 19
2(b+1) = a + c +1
Dodaj te równania stronami ( lub też wyznacz z każdego z nich wartość a + c i przyrównaj je do
siebie).
25 kwi 18:00
dzonypieczony: ABC ciekawy jestem ile ma metrów kijak w twojej d**ie hmm masz mentalność 70 letniej
matematyczki uczacej w polskich szkolach
25 kwi 18:02
dzonypieczony: dobra juz czaje dzieki ICSP
25 kwi 18:05
ABC:
a jaką ty masz mentalność , oszuście? Belki w oku swoim nie widzisz...
25 kwi 18:06
dzonypieczony: ale jaki oszuście

? gdzie ja oszukuje
25 kwi 18:08
dzonypieczony: To nie jest zadanie na ocene to jest zadanie z kursu ktory mnie przygotowuje do rozszerzonej
matematyki na maturze bo w mojej klasie w 3 liceum dalej pani robi podstawe ponieważ klasa nie
wyrabia z matmy niestety i muszę sie sam przygotowywać
25 kwi 18:10
dzonypieczony: panie detektywie
25 kwi 18:10
dzonypieczony: na niektore rzeczy poprostu nie wpadam odrazu a nie mam tyle czasu zeby wisiec na kazdym
zadaniem na ktory nie mam pomyslu i kombinowac
25 kwi 18:12
figa:
@
ABC
"70− letniej matematyczki"
25 kwi 18:15
ABC:
mogę być 70 letnią matematyczką , teraz gender jest
25 kwi 18:17
figa:
Mam troszkę więcej
25 kwi 18:18
ABC: "Starzy ludzie i dzieci wiedzą, jak żyć. Ci, którzy stoją na początku i na końcu drogi, bawią
się najlepiej. Mają w nosie, co myślą inni. Albo są za młodzi, żeby wiedzieć, że powinni się
tym przejmować, albo za starzy, żeby ich to obchodziło. "
25 kwi 18:27
Szkolniak: Po co wyzywać od oszustów? Wydaje mi się że wystarczy spojrzeć na to ile zadan wrzuca
dzonypieczony i idzie wywnioskować w jakim celu je wrzuca i do czego się przygotowuje,
czy nie?
Wrzuca je pod znanym nickiem i pod jednym i tym samym i nawiązuje kontakt i nie czeka na
gotowca, to jeszcze się od oszustów wyzywa?
Przynajmniej nie wrzuca 10 zadań, każdego pod innym nickiem.
25 kwi 18:30
ABC:
Szkolniak, mam ucznia który na innym forum cały czas wrzuca moje zadania pod tym samym nickiem,
to akurat jeszcze o niczym nie świadczy
25 kwi 18:34
Szkolniak: Według mnie to trochę nijak ma się do tej sytuacji z teraz − jeśli chce to niech sobie wrzuca,
tu nie jest powiedziane że on te zadania dostał od nauczyciela.
Z tego co kojarzę chyba nawet tu pisał że przygotowuje się do matury rozszerzonej, to jeśli
wrzuca się tutaj zadania i oczekuje się pomocy, a w zamian dostaje się jakieś komentarze że
jest się oszustem, to wydaje mi się że nie za bardzo zachęca to do tego aby zostać na tym
forum?
Mówię, rozumiem gdyby wrzucał i nie było dialogu, ale taki dialog jest, więc taki oszust to
chyba ciut przesadzone.
25 kwi 18:40
dzonypieczony: Czyli jednak trafiłem z tą mentalnością haha
25 kwi 18:43
dzonypieczony: brakuje w tym państwie nauczycieli z powołania
25 kwi 18:44
ABC:
Szkolniak,chodziło mi o post ICSP 17:33 i jego reakcja 17:49
tak przeważnie zachowują się oczekujący gotowców
ale może ja jestem przewrażliwiony , nie śledzę jego kariery na tym forum z braku czasu na to
25 kwi 18:52