Elipsa
Werka: Hejka! Mam takie zadanie z działu elipsa:
Znalejdź równanie drogi punktu M, któregoodległość podczas ruchu jest trzykrotnie większa od x
= 9 niż od A(1,0).
Moim tokiem myślenia i dzięki mojemu szkicowi doszłam do tego, że:
odległość punktu A od prostej to 9−1 = 0, przyjmuję też, że środek elipsy S=A, czy to złe
założenie?
Dzięki temu otrzymuję b+3b = 8 => b=2
jednym z punktów elipsy jest (3,0)
podstawiam do równania elipsy i otrzymuję, że a=2
a więc moje równanie elipsy to x2/4 + y2/4 = 1
jednak w odpowiedziach z tyłu książki jest wynik 8x2+9y2=72
Czy mogę prosić o wskazówkę?
25 kwi 21:16
wredulus_pospolitus:

Przecież Tobie wyszedł okrąg

x
2 + y
2 = 4

co z oczywistych względów jest błędną
odpowiedzią.
Patrz zielone punkty należą do elipsy, ponieważ:
(8−x) = 3x −−> x = 2 (prawy punkt)
(8+x) = 3x −−−> x = 4 (lewy punkt)
stąd mamy środek elipsy jest w punkcie (0,0).
Pozostaje wyznaczyć współrzędną pomarańczowego punktu elipsy ... czyli wyznaczenie 'b' elipsy
b
2 = 9 − 1 = 8
natomiast a = 3 −> a
2 = 9
no i mamy:
| (x−0)2 | | (y−0)2 | | x2 | | y2 | |
| + |
| = 1 −−> |
| + |
| = 1 |
| a2 | | b2 | | 9 | | 8 | |
lub jak w książce 8x
2 + 9y
2 = 72 (mnożymy po prostu obustronnie przez 72)
26 kwi 01:17
Werka: dziękuję bardzo, już rozumiem!
26 kwi 10:35