trygonometryczne pytanie
dymix: mam zadanie obliczyć tengens α , jeśli (2cos a + 3sin a)/ (4sin a − 5cos a) = 1.
mianownik naturalnie nie może być równe 0, ale w zadaniu napisali, że w tam wypadku
tg a ≠5/4.
Skąd wzięła się ta ostania równość? (Ten tangens dla ścisłości)
Z góry dziękuję
25 kwi 20:05
janek191:
Po podzieleniu licznika i mianownika przez cos α
mamy
2 + 3 tg α = 4 tg α − 5
tg α = 7
25 kwi 20:24
dymix: nie o to chodziło. Pytanie dlaczego tg nie równa się 5/4
25 kwi 20:29
dymix: już zrozumiałem, dzięki
25 kwi 20:30