Równoległobok
matma.rozsz: W równoległoboku ABCD punkt X leży na boku AB tak, że |XB|=2|AX|.
Niech Y będzie punktem przecięcia odcinków XC i BD. Jaką częścią pola
równoległoboku ABCD jest pole trójkąta XBY?
25 kwi 00:02
Louie314: Podobieństwo trójkątów DYC oraz BYX, z podobieństwa wyznaczysz jaką częścią wysokości
równoległoboku ABCD jest wysokość trójkąta BYX. Potem możesz już obliczać stosunek pól.
25 kwi 00:06
a7:

3a/2a=3/2 h
DYC/h
XBY=3/2 ⇒h
ABCD=5/2h
XBY
P
XBY=1/2*2a*h
XBY
P
ABCD=3ah
ABCD
25 kwi 00:23
πesio:

P(ABCD)= 30S , P(XBY)=4S
25 kwi 02:00