Wyznacz miarę kąta ostrego
Bartek:

Dany jest sześciokąt ABCDEF złożony z czterech identycznych trójkątów równoramiennych
(rysunek)Kąty pomiędzy ramionami w tych trójkątach wynoszą 40 stopni . Wyznacz miarę kąta
ostrego pomiędzy prostymi CF oraz BD (rysunek na szybko ale trójkąty są równoramienne i
identyczne

)
25 kwi 16:00
Bartek: wie ktoś? jak to obliczyć?
25 kwi 19:54
figa:

Z własności kątów w okręgu :
środkowego i wpisanego opartych na tym samym łuku
W ΔBFM : |∡BMF| = 180
o−(20
o+40
o)= 120
o
miara kata między prostymi CF i BD : 120
o −− kąt rozwarty lub 60
o −− kat ostry
25 kwi 22:00
Mila:

∡DCB=140
o
∡FAB=160
o
Suma kątów w czworokącie FSBA:
30
o+160
o+50
o+|∡FSB|=360
o
|∡FSB|=120
o
25 kwi 22:07
figa:
25 kwi 22:15
figa:
Hej
Mila
Znów
daras powie,że się "prześcigujemy" ..........
25 kwi 22:19
Mila:
To masz I miejsce w tym wyścigu
25 kwi 22:26
Bartek: super

! wielkie dzięki

! ♥
26 kwi 13:23