pr
dzonypieczony: | | 3x | |
Liczby log |
| , logx, log(x−2) tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Oblicz x |
| | x−4 | |
pomoze ktos z tym
25 kwi 21:20
chichi:
| | 3x(x−2) | |
log(x2)=log( |
| ), wyznacz dziedzinę i rozwiąż to równanie  |
| | x−4 | |
25 kwi 21:22
Jolanta: chichi to jest ciąg arytmetyczny
25 kwi 21:28
dzonypieczony: rozumiem ze wząłeś to z wzor na sasiadujace wyrazy ciagu, ale tam jest jeszcze a
n−1+a
n+1
podzielone przez 2, gdzie ta dwójka

@chichi
25 kwi 21:28
ABC: skorzystał ze wzoru 2log x=log(x2) , ale stosując go trzeba mieć na uwadze że równość zachodzi
dla x>0 tylko
25 kwi 21:31
figa:
n*logx= logxn i loga+logb= log(a*b)
2logx= logx2 log(3x/(x−4))+log(x−3) =
i koniecznie założenia
25 kwi 21:32
chichi:
| | | | 3x | |
log(x)= |
| ⇒2log(x)=log( |
| )+log(x−2) ⇒ |
| | 2 | | x−4 | |
| | 3x(x−2) | |
log(x2)=log( |
| ), o co Ci chodzi @ Jolanta  |
| | x−4 | |
25 kwi 21:33
Jolanta: ok
25 kwi 21:35
dzonypieczony: no dobrze i jak już przekształce maksymalnie z tego wzoru o sasiadujacych wyrazach to mogę
wywalić logarytm i działać na samych iksach

?
25 kwi 21:48
dzonypieczony: | | 3x(x−2) | |
logx2=log |
| i z tej postaci opuscic log i na iksy zejsc, mogę tak zrobić ? |
| | x−4 | |
25 kwi 21:49
dzonypieczony: przy założeniu x>0
25 kwi 21:49
Louie314: Możesz opuścić, ale dziedzina będzie inna niż x>0.
25 kwi 21:51
chichi:
Funkcja logarytmiczna jest różnowartościowa, więc: f(a)=f(b) ⇒ a=b
25 kwi 21:52
Anawa: Tak możesz. Pytanie tylko dlaczego możesz?
25 kwi 21:52
dzonypieczony: możesz wytłumaczyć czemu i jaka ona bedzie
25 kwi 21:53
dzonypieczony: jaka funkcja nie jest różnowartościowa, w której byłoby to niemożliwe ?
25 kwi 21:53
chichi:
Nie znasz warunków istnienia logarytmu?
25 kwi 21:54
dzonypieczony: no podstawa musi by rozna od 1 a wartosc logarytmowana wieksza od 0 tak ?
25 kwi 21:55
Louie314: Dziedzina:
x>0 i 3x(x−4)(x−2)>0
x>0 i x ∊ (0,2) ∪ (4,
∞)
Ostatecznie:
D: x ∊ (0,2) ∪ (4,
∞)
25 kwi 21:55
ICSP: D : x > 4
25 kwi 21:56
dzonypieczony: a no tak
25 kwi 21:57
Louie314: W zasadzie racja, bo powinniśmy wyznaczyć dziedzinę jeszcze przed wykonaniem operacji na
logarytmach.
25 kwi 21:58