Wyznacz długość odcinka w zależności od kąta alfa
Kami56: Dany jest półkrąg o środku O i promieniu 10. Promień OA jest prostopadły do średnicy MP. Z
punktu M pod kątem alfa do półprostej MP poprowadzono półprostą przecinającą w punkcie K dany
półokrąg oraz przecinającą półprostą OA w punkcie L. Wyznacz długość odc. KL w zależnośći od
kąta alfa. !Rozważ dwa przypadki.!
proszę o rozwiązanie
25 kwi 11:49
Kami56:

Dodaję rysunek
25 kwi 13:15
a7:

sinα=KP/20 KP=20sinα KO=R=10
KM=20cosα
z podobieństwa trójkątów MOK i OLK
KO/x=KM/10
x*20cosα=100 x=5cosα
?
25 kwi 13:55
a7: przepraszam x=5/cosα
25 kwi 13:58
a7: niestety źle
25 kwi 16:17
figa:
Z tw. sinusów w ΔMKK
1
|MK|= 2R*sinβ , sinβ= cosα
to e+x= 20cosα
x= 20cosα−e
===============
lub jeszcze przkształcić:
===============
25 kwi 18:06