ciągi
alexxis: Suma liczb a,b,c jest równa 56. Liczby te są w podanej kolejności drugim, trzecim i czwartym
wyrazem pewnego ciągu geometrycznego. Są one również (w tej samej kolejności) pierwszym,
trzecim i siódmym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego. Wyznacz a,b i c
25 kwi 00:33
πesio:
8,16,32
25 kwi 00:45
Louie314: Ustalmy konwencję ciągu arytmetycznego:
a=a
1
b=a
1+2r
c=a
1+6r
Zatem:
a
1+a
1+2r+a
1+6r=56
3a
1+8r=56
Ponadto wiadomo, że:
(a
1+2r)
2=a
1(a
1+6r)
a
12+4a
1r+4r
2=a
12+6a
1r
4a
1r+4r
2−6a
1r=0
4r
2−2a
1r=0
2r
2−a
1r=0
r(2r−a
1)=0
Podstawiamy do pierwszego równania:
1) dla r=0:
3a
1=56
3a
1+4a
1=56
7a
1=56
a
1=8
r=4
| | 56 | | 56 | | 56 | |
Zatem te liczby to |
| , |
| , |
| lub 8, 16, 32. |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
25 kwi 00:48