parametr
loko29: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2+(m+2)x+m+3=0 ma
dwa różne rozwiązania x1 oraz x2 spełniające warunek x14−x24=x1−x2
25 kwi 01:02
Anawa: x14−x24= (x12)2−(x22)2= (x12+x22)(x12−x22)
(x12+x22=(x1+x2)2−2x1*x2
x12−x22= (x1+x2)2−4x1*x2
25 kwi 01:25
Anawa: Natomiast zastanawiam się jak potraktować x
1−x
2
Chyba jaki odleglość tych dwóch liczb
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | 2√Δ | | −√Δ | | √Δ | |
Więc x1−x2= | |
| − |
| |=|− |
| |=| |
| |= |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | | a | | a | |
25 kwi 01:38
ICSP: Dwa przypadki:
x1 > x2
x1 < x2
25 kwi 09:31