Prawdopodobienstwo
100DniDoMatury:

Spośród wierzchołków graniastosłupa prawidłowego ośmiokątnego wybieramy losowo 3 różne.
Wyznacz prawdopodobieństwo że wierzchołki te leżą na jednej ścianie.
Czy mogę zrobić to na drzewko w ten sposób?
Zielone kropki to wierzchołki na jednej ścianie, czerwone na innej.
416 *
315 *
214
25 kwi 13:39
ite: Pierwszy wybrany wierzchołek możesz porównać tylko z nim samym. A więc zawsze należy na tej
samej ściany (co on sam).
25 kwi 13:53
πesio:
A
1 −− wybierasz 1 ścianę boczną na 8 sposobów
i w niej 3 wierzchołki z 4 na 4 sposoby
|A
1|= 8*4=32
A
2 −− wybierasz 1 z dwóch podstaw na 2 sposoby
| | | |
i w niej 3 wierzchołki z 8 na | =..=56 sposobów |
| | |
|A
2|= 112
|A|= 32+112= 144 sposobów
P(A)=..........
25 kwi 13:57
100DniDoMatury: A może w takim razie 1616 * 715 (bo są 2 ściany do których ten punkt należy) *
214 (bo precyzujemy już ścianę i zostają 2 niezajęte wierzchołki) ?
25 kwi 13:59
100DniDoMatury: Okej, gdy to pisałem nie widziałem rozwiązania. Nie wiem co kombinowałem. Dziękuję za pomoc!
25 kwi 14:00