Ciąg
100DniDoMatury: w nieskonczonym ciagu (an) spełniającym warunek an+1 + an = 2n −1 wyraz a3=5. Zatem wyraz
a1 jest równy?
25 kwi 13:07
ICSP: Podstaw pod n w równaniu
an+1 + an = 2n − 1
wartość 2.
25 kwi 13:10
wredulus_pospolitus:
a3 = 5
a3 − a2 = 2*2−1 = 3 −−−> a2 = 2
a2 − a1 = 2*1 − 1 = 1 −−−> a1 = 1
25 kwi 13:11
Louie314: an+1+an=2n−1, a3=5
a3=a2+1 ⇒ n=2
a2+1+a2=3
5+a2=3
a2=−2
a2=a1+1 ⇒ n=1
a1+1+a1=1
−2+a1=1
a1=3
25 kwi 13:13
wredulus_pospolitus: ach ... tam był plus

a
3 = 5
a
3 + a
2 = 3 −−−> a
2 = −2
a
2 + a
1 = 1 −−−> a
1 = 3
inny sposób:
a
1 = a
1 + a
2 − a
2 = (a
1 + a
2) − (a
2 + a
3) + a
3 = 2*1−1 − (2*2 −1) + 5 =
= 2 − 1 − 4 + 1 + 5 = 3
25 kwi 13:13
πesio:
A ja mam:
a1=3
25 kwi 13:13
πesio:
25 kwi 13:14
100DniDoMatury: a3 + a2 = 3
a2 = 3 − 5
a2 = −2
Poźniej podstawić n =1?
a2 + a1 = 1
a1 = 3
25 kwi 13:15