pr
dzonypieczony: Wykaż, że jeśli dodatnie liczby x, y, z tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny, to dla
dowolnej dodatniej liczby a , liczby ax,ay,az tworzą ciąg geometryczny
jak coś takiego wykazać żeby było poprawnie, i zaliczone na maks punktow na maturze ?
25 kwi 14:22
Louie314: (x,y,z) − arytmetyczny ⇒ 2y=x+z
(ax,ay,az) − geometryczny
Aby te liczby tworzyły ciąg geometryczny, to muszą spełniać jego własność:(
(ay)2=ax*az
a2y=ax*az
Przyrównujemy wykładniki:
2y=x+z
Wiemy, że to równanie jest prawdziwe, ponieważ wcześniej już to zapisaliśmy. Wyrazy ax,ay,az
spełniają własność ciągu geometrycznego, więc go tworzą, co kończy dowód.
25 kwi 14:25
ICSP: x,y,z tworząc ciąg arytmetyczny: 2y = x + z
Mamy pokazać, że liczby ax , ay , az tworzą ciąg geometryczny czyli, że
a2y = ax*ay
L = a2y =Z= ax+y = ax*ay = P
Z − oznacza skorzystanie z założenia.
25 kwi 14:26
dzonypieczony: dzieki wielkie
25 kwi 14:41