Zadanie dowodowe
Kck: Udowodnij, że jeśli x, y, z są liczbami rzeczywistymi takimi, że x+y+z=1, to
x2+y2+z2≥13.
Pomnożyłem x2+y2+z2≥13 przez 3: 3(x2+y2+z2)≥1. Czy takie rozwiązanie wraz z
uzasadnieniem wystarczy? Jeżeli suma x, y, z jest równa 1 to wydaje się oczywiste że suma
kwadratów tych liczb pomnożona przez 3 będzie większa lub równa 1. Dobrze myślę?
25 kwi 20:11
ABC:
zaraz ktoś tu wyskoczy z ciężką artylerią nierówność Schwarza czy funkcje wypukłe , chociaż
elementarny dowód tego to właściwie powtórzenie dowodu nierówności Schwarza
25 kwi 20:19
Maciess: No nie do końca.
25 kwi 20:20
Kck:
25 kwi 20:22
Maciess: Wyznacz sobie jakąś zmienną np z z tego warunku i wstaw do nierówności. Przekształcaj
równoważnie i spróbuj zwinąć w jakieś kwadraty. Powinno pojsc
25 kwi 20:23
Saizou :
Z nierówności między średnią kwadratową a arytmetyczną mamy
25 kwi 20:31
Louie314: Najłatwiej będzie skorzystać z nierówności pomiędzy średnią kwadratową, a arytmetyczną −
praktycznie od razu otrzymasz tezę.
25 kwi 20:31
ABC: autor wątku − na jakim poziomie jesteś? jeśli szkoła średnia zwyczajne liceum , to może przejdź
do nierówności kwadratowej z parametrem , eliminując z
25 kwi 20:32
ICSP: Radzę nie używać w dowodzie sformułowań typu:
"wydaje się" , "chyba"
Dowód wprost:
Dla dowolnych liczb rzeczywistych prawdziwa jest nierówność:
(x−y)
2+ (y−z)
2 + (x − z)
2 ≥ 0
| | 2xy + 2xz + 2yz | | (x+y+z)2 − (x2 + y2 + z2) | |
x2 + y2 + z2 ≥ (xy + xz + yz) = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dlatego
3(x
2 + y
2 + z
2) ≥ (x+y+z)
2 = 1
2 = 1
□
P.S.
Najszybciej, najkrócej a więc rozwiązanie najefektywniejsze wykorzysta nierówność między
średnią kwadratową oraz arytmetyczną.
25 kwi 20:33
ABC:
z nierówności Jensena (x
2−funkcja wypukła)
| | x2+y2+z2 | | x+y+z | | 1 | | 1 | |
x2+y2+z2=3 |
| ≥3( |
| )2=3( |
| )2= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
też eleganckie
25 kwi 20:42
Saizou :
Szybki dowód nierówności, na którą się powołałem
(x+y+z)
2 + (x−y)
2+(x−z)
2 + (y−z)
2 = 3(x
2+y
2+z
2),
zatem zachodzi nierówność
(x+y+z)
2 ≤ 3(x
2+y
2+z
2).
I teraz można podstawić x+y+z = 1
1 ≤ 3(x
2+y
2+z
2)
25 kwi 20:46
Kck: Jestem na poziomie szkoły średniej, widać muszę się jeszcze trochę nauczyć. Szkoda tylko że
matura za tydzień
25 kwi 20:47
ICSP: Już za tydzień ?

Dzień sądu nadchodzi ^^
25 kwi 20:48
Kck: Niestety. Jak się przez 4 lata bimbało to z pustego i Salomon nie naleje. Na matematyce będzie
Wielka Improwizacja
25 kwi 20:55
ABC: Nobody will get through, nobody,
Not even you, can escape the Judgement Day,
Nobody will be spared, Heaven is only there,
For the ones who satisfy them at Saint Peter's Gate.
25 kwi 20:58
ICSP: raczej wielka strzelnica.
Chociaż i tak wam w tym roku ułatwili zwiększając ilość punktów z zadań zamkniętych i
zmniejszając ilość punktów z zadań otwartych.
Więc prawdopodobieństwo zdania wyłącznie strzelając powinno być większe (chociaż i tak nie
powinno nawet do 1% dojść)
25 kwi 20:59
Kck: Na podstawie tak, na rozszerzeniu już niekoniecznie.
25 kwi 21:02