matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
.
xyz:
Witam mam takie równanie do rozwiązania:
dy
dy
(1+y
2
)(e
2
x−e
y
)−(1+y)
=0
dx
dx
Pomoże ktoś to rozłożyć tak, żebym miał do liczenia całki. Jeśli tego pierwszego nie da się rozwiązać, bo tak mam przepisane z zajęć i ja dobrze przepisałem przykład, może to wyglądać tak:
dy
dy
(1+y
2
)(e
2
x−e
y
)
−(1+y)
=0,
dx
dx
25 kwi 19:11
Mariusz:
dy
dy
(1+y
2
)(e
2x
−e
y
)−(1+y)
=0
dx
dx
dy
dy
(1+y
2
)e
2x
−(1+y
2
)e
y
−(1+y)
=0
dx
dx
dy
(1+y
2
)e
2x
−(e
y
+y
2
e
y
+1+y)
dx
dy
(e
y
+y
2
e
y
+1+y)
=(1+y
2
)e
2x
dx
e
y
+y
2
e
y
+1+y
dy=e
2x
dx
1+y
2
25 kwi 20:08