Długość krzywej
morsek1: Oblicz długość krzywej y=x
2, 0 ≤ x ≤ 1
Liczę całkę w tej sposób:
https://imgur.com/HMvbzgm
Ale na końcu otrzymuję ln0. Co z tym fantem zrobić?
25 kwi 21:30
ABC: kto cię nauczył tym sposobem takie całki liczyć ? przyjdzie Mariusz i zobaczy to ręce załamie
25 kwi 21:36
daras: podstawić
25 kwi 21:42
ICSP: Proponuje podstawić t = 2x i wykorzystać wzór:
| | 1 | |
∫√1 + t2dt = |
| (t√t2 + 1 + arsinh(t)) + C = |
| | 2 | |
| 1 | |
| (t√t2 + 1 + ln|t + √t2 + 1) + C |
| 2 | |
otrzymując finalnie:
| | 1 | |
∫√1 + 4x2dx = |
| (2x√4x2+ 1 + ln(2x + √4x2 + 1)) + C |
| | 4 | |
25 kwi 21:44
morsek1: Dziękuję
25 kwi 21:47
daras: skorzystaj ze wzoru:
| | x | | a | |
∫√x2 + a dx = |
| √x2 + a + |
| ln|x + √x2 +a| + C |
| | 2 | | 2 | |
25 kwi 21:58