pr
dzonypieczony: | | 3n2−17n+20 | |
Wykaż, że ciąg (an) o wzorze |
| |
| | 2n−8 | |
jest arytmetyczny.
ma ktoś jakiś szybki sposób na to

bo jak ja probowalem robic metodą a
n+1−a
n to tyle żmudnych obliczeń że chyba gdzieś
pomyliłem i nie chce wyjśc stała liczba
25 kwi 15:30
Louie314: Rozłóż najpierw mianownik na dwa czynniki i skróć z mianownikiem, potem zbadaj różnicę.
25 kwi 15:31
Louie314: Rozkładamy licznik na czynniki:
Δ=289−4*3*20=49
Zatem:
| | 3n−2 | | 3n−5 | | 3 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| =const ⇒ ciąg jest arytmetyczny |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
25 kwi 15:36
PanGeno: Ciąg nie może być arytmetyczny, bo n=4 wypada z dziedziny
25 kwi 15:42
Louie314: Faktycznie mój błąd, ciąg nie może być arytmetyczny, bo jest nieokreślony dla n=4.
25 kwi 15:46
dzonypieczony: to jak ja mam to wykazać XD a może wzorem na sasiadujace wyrazy by wyszlo ?
25 kwi 16:43
ICSP: Ciąg jest źle określony − zadania nie da się rozwiązać.
25 kwi 16:48