matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.11.2018
Zadania
Odp.
1
Prelinkaaa:
Mamy dwie symetryczne sześcienne kostki. Jedna jest klasyczna, natomiast na drugiej są następujące liczby o zek: 1,3,5,5,6,6. Rzucamy wybraną losową kostką. Oblicz
6
Kitten:
Proszę o pomoc przy tym zadaniu.
4
simon5005:
Rzucamy symetryczną kostką tak długo aż wypadnie „6”. Niech X oznacza liczbę wykonanych rzutów.
2
sss:
Wykorzystując lim
n
→
∞
(1+
x
n
)
n
=e
x
oblicz lim
n
→
∞
(1−
1
n
)
n
/2
5
simon5005:
:::rysunek::: Układ składa się z 4 jednakowych bloków, które ulegają uszkodzeniu niezależnie od innych.
1
Karol:
Funkcja f, określona w zbiorze R, jest malejąca. Funkcję g dla każdej liczby rzeczywistej x określa równość g(x)=f(x
3
−3x)
7
Pinkry:
Dla jakich wartości parametru m równanie : x3 − 2(m+1)x2 + (2m2+3m+1)x = 0 ma trzy pierwiastki, z których dwa są dodatnie ?
13
vker:
Jak policzyć granicę, gdy x jest w podstawie i w wykładniku? Na przykład coś takiego:
−e
x
lim
→
∞
x
2
1
dhfsg:
np. arctg(1)=π/4 a arctg (3) ? jak obliczyć wartość jak nie ma jej w tabelce wartości trygonometrycznych danych kątów
1
Tosia666:
Jak to rozwiązać pomoże ktoś? 0<−x
2
−4x≤0
4
jaki:
arctg(−3)= ?
3
Zuzia:
Witam, mam problem z kilkoma zadaniami dotyczącymi ciała zbiorów.
1
Kasia:
W budynku jest parter oraz 7 pięter. Do pustej windy na parterze wsiadły 4 osoby. Każda z nich może wysiąść, z jednakowym prawdopodobieństwem, na dowolnym piętrze (od 1 do 7). Obliczyć
6
milczek555:
Zadanie na poziomie klasy 8, totalnie mnie rozwala. Jak to rozszyfrowac?
29
Karol:
próbowałem z tw cosinusów ale coś nie wyszło
1
Maja:
Z twierdzenia Cantora wynika, że zbiór l. naturalnych nie jest równoliczny ze zbiorem l. rzeczywistych, ponieważ
3
Alex:
Wyznacz ekstrema funkcji f (określ czy są to min.czy max.) f(x)=sinx−sin
2
(x)
0
grupy:
Czy H={id, S} (S to dowolna symetria osiowa z D
4
) jest dzielnikiem normalnym w D
4
?
0
Adam:
Gra polega na zarzucaniu krążków na kołek. Gracz otrzymuje ich sześc i rzuca je aż do pierwszego celnego rzutu. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze po zarzuceniu
3
adi3d:
jak obliczyc taka granice?
3
Kuba:
Mam wyznaczyć: sin(
1
2
arc cos(
3
7
)
1
Leszek:
Rzucamy symetryczną kostką tak długo aż wypadnie „6”. Niech X oznacza liczbę wykonanych rzutów. Jakie są możliwe wartości X i z jakim prawdopodobienstwem
3
apsik:
Dla jakich wartości parametrów a i b wielomiany u(x) = 6x
5
+13x
3
+6x oraz w(x) = (ax
3
+bx)(bx
2
+a) są równe?
4
Ola:
Cześć, jest ktoś w stanie znaleźć funkcję odwrotną do tego? Najlepiej krok po kroku... f(x)=(2
x
−2
−x
)/(2
x
+2
−x
);
34
Beata:
Córka ma za zadanie w szkole:
3
AM:
Cześć, robię sobie zadania z równań macierzowych. Mam następujące równanie:
5
popek:
Pewien produkt na rynek dostarczają 3 fabryki. Fabryka 1 dostarcza 30% produktu, w tym 90% I gatunku.
2
martisia:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y takich, że |x|≠|y| prawdziwa jest nierówność
3
fgfgbv:
Sprawdź, czy prawie wszystkie wyrazy podanego ciągu znajdują się w otoczeniu o podanym promieniu epsilon liczby 0. Jeżeli tak, podaj numer M wyrazu, od którego ten warunek jest
12
misieq:
Witam, mam bardzo wielką prośbę odnoszącą się do 12 zadań. Jeśli ktoś miałby chwilę wolnego czasu i mógłby mi jakoś nie zbyt skomplikowanie wytłumaczyć jak rozwiązać każde z tych zadań
2
Michał:
4
p
i
e
r
w
i
a
s
t
e
k
(
x
+
4
)
≥ 2
p
i
e
r
w
i
a
s
t
e
k
(
x
+
4
)
− 4
4
Michał:
Napisz równanie prostej prostopadłej i sporządź wykres: a) y = 3/4x − 1 przechodzącej przez punkt P(6,2)
1
Helu:
Wykaż, że zbiór liczb postaci {a+b√2+c√3+d√6+e√12 : a, b, c, d, e ∈ Q} tworzy przestrzeń wektorową nad ciałem liczb wymiernych. Znajdź bazę tej
3
grupy:
(D
3
, o) grupa izometrii wlasnych trojkata rownobocznego.
22
fsdgses:
jak zwykle banalne zadania
1
kleopatra32:
wyznacz rówanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt (0,2 ,4) i prostopadłej do prostej x/2 = y−1/3 = −z
6
Anna:
2
na gałęzi hiperboli o równaniu y =
gdzie x ∊ ( −
∞
.0 ) wyznacz taki punkt P którego
x
odległość od punktu A(1, −1) jest najmniejsza
9
Karol:
Cześć, przygotowuje się do kolosa i trzy zadania mi nie wychodzą. Proszę o pomoc.
3
Dexeraz:
Rozwiąż równanie (liczby zespolone)
0
asdf:
Dane są dwa układy wektorów: B1 : (1, i, 1 +i),(i, −1, 2−i),(0, 0, 3) i B2 : (2i, 1, 0),(2, −i, 1),(0, 1 + i, 1 − i).
3
Ela:
Arctg x= arcctg 1/x Jak to zrobic
6
hex:
Zbadaj zbiezność szeregu:
1
sinusik:
W trójkącie równoramiennym ABC odcinek dwusiecznej AD zawarty w tym trójkącie ma długość 6. Wiedząc, że miara kąta ACB jest równa 120
o
, oblicz promień r okręgu wpisanego w ten trójkąt.
0
firsana:
:::rysunek::: ładunek dodatni i ujemny wpadają w jednorodne pole ektropstatyczne z prędkością v o kierunku
0
firsana:
:::rysunek::: Dwa ładunki punktowe o wartościach q1=q2=1C znajdują się w próżni w odległości a od siebie.
3
Przemek:
Granice funkcji. Będę wdzięczny za jeden przykład nawet
1. lim
√
x
2
+1
−1