Granica funkcji
Karol: Cześć, przygotowuje się do kolosa i trzy zadania mi nie wychodzą. Proszę o pomoc.
II) lim x→
∞ = x(
√x2+1−x)
| | x3−4x | |
III) lim x→2 = |
| |
| | x2−x−2 | |
21 lis 13:21
Jerzy:
| | x(x + 2)(x − 2) | |
III) = limx→2 |
| = ? |
| | (x+2)(x−1) | |
21 lis 13:26
Karol: W rozwiązaniach mam, że powinno wyjść 8/3, a tutaj wtedy wychodzi 0 albo jak wyciągniemy minus
przed nawias to 8. Chyba, że jeszcze jakoś inaczej
21 lis 13:36
Jerzy:
Sorry ... moja pomyłka... w mianowniku ma być: (x − 2)*(x + 1) ... i wychodzi 8/3
21 lis 13:39
Karol: Dobra, już rozumiem. WIelkie dzięki! Miałbyś jeszcze jakiś pomysł z dwoma pierwszymi?
21 lis 13:44
Jerzy:
I) Wymnóż licznik i mianownik przez: √x−1 + 1 ( potem skróć )
21 lis 13:48
ABC: wsk do pierwszego: w dostatecznie małym otoczeniu liczby 2 prawdą jest że:
x−2=(x−1)−1=(√x−1)2−12=(√x−1−1)(√x−1+1)
21 lis 13:51
Jerzy:
Bez kombinowania:
| | (x − 2)(√x−1 + 1) | |
I) = limx→2 |
| = limx→2√x − 1 + 1 = 2 |
| | x − 2 | |
21 lis 13:56
Karol: Złapałem się za głowę, że tego nie zauważyłem. Dziękuje
21 lis 14:41
6latek: Tylko jej sobie nie urywaj tak jak chciales ostatnio
21 lis 14:47