Równania wielomianowe
Pinkry: Dla jakich wartości parametru m równanie : x3 − 2(m+1)x2 + (2m2+3m+1)x = 0 ma trzy
pierwiastki, z których dwa są dodatnie ?
Nie potrafię się za to zabrać? Proszę o pomoc i objaśnienie.
Pozdrawiam.
21 lis 21:06
Krzysiek60: x[(x2−−2(m+1)+(2m2+3m+1)]=0
x=0 lub nawias kawrdratowy =0
21 lis 21:11
Krzysiek60: Tam po x2 mam byc jeden (−)
Wiem ze sie domysliles ale i tak napiszse
21 lis 21:13
Pinkry: I potem muszę ustalić jakieś warunki i liczę deltę?
21 lis 21:16
Jerzy:
Nawias musi mieć dwa rozwiązania różne od zera.
21 lis 21:17
Krzysiek60: Napisze to jeszcze raz bo i tez x zgublilem
x[x2−2(m+1)x+(2m2+3m+1)]=0
jeden pierwiastek juz masz x=0
Dla nawiasu
Δ≥0
x1+x2>0
x1*x2>0
21 lis 21:19
Pinkry: Czyli co mam zrobić bo nie bardzo wiem ? Naprowadzcie mnie
21 lis 21:19
Jerzy:
Nawias ma mieć dwa pierwiastki dodatnie:
1) Δ >0
2) x1 + x2 > 0
3) x1*x2 > 0
21 lis 22:00