Funkcja odwrotna
Ola: Cześć, jest ktoś w stanie znaleźć funkcję odwrotną do tego? Najlepiej krok po kroku...
f(x)=(2
x−2
−x)/(2
x+2
−x);
Z góry bardzo dziękuję
ABC: ja jestem w stanie to zrobić ale do końca mi się nie chce

mogę ci początek pokazać
Oznacz sobie chwilowo dla ułatwienia rachunków 2
x=m czyli m>0
rzecz się sprowadza do przekształcenia tego równania:
tak żeby wyrazić m w zależności od y
jak już to będzie zrobione to na końcu zlogarytmować przy podstawie 2 i gotowe
o ile się nie pomyliłem to dochodzimy do równania m
2y+y=m
2−1
czyli (y−1)m
2+(y+1)=0
tylko teraz trzeba pomyślec co dalej biorąc pod uwagę zbiór wartości f