grupy
grupy:
(D
3, o) grupa izometrii wlasnych trojkata rownobocznego.
| | 2π | |
Niech x bedzie obrotem o kat |
| (przeciwnie do ruchu wskazowek zegara). Wowczas x2 jest |
| | 3 | |
| | 4π | | 6π | |
obrotem o kat |
| i x3= |
| =2π=e (element neutralny). |
| | 3 | | 3 | |
Czyli x
2 oznacza tutaj dodawanie tych katow? To czemu nie 2x?
21 lis 15:28
Adamm:
x2 oznacza złożenie dwóch obrotów, dlatego nie 2x
21 lis 15:34
grupy:
Czyli jak skladamy obroty ze soba to dodajemy te katy?
21 lis 16:05
Adamm:
Oczywiście że tak
21 lis 16:08