ciała i sigma ciała zbiorów
Zuzia: Witam, mam problem z kilkoma zadaniami dotyczącymi ciała zbiorów.
1. Czy rodzina wszystkich zbiorów otwartych na prostej R jest sigma−ciałem zbiorów?
odpowiedź tak nie wystarcza, trzeba to jakoś udowodnić, ale nie mam pojęcia jak to zrobić
2. Niech n będzie liczbą naturalną. Podać przykład ciała zbiorów mającego 2
n elementów.
3. Znaleźć sigma−ciało podzbiorów R generowane przez rodzinę wszystkich zbiorów
dwuelementowych.
Z góry dziękuję za wszystkie rozwiązania
21 lis 20:32
Adamm:
1. nie
np. [0, 1]c jest otwarty, ale [0, 1] już nie
2.
2{1, 2, 3, 4, ..., n}
3.
zbiory których dopełnienie jest przeliczalne
lub zbiory przeliczalne
21 lis 20:43
Zuzia: Czy ciała nie musimy zapisywać jako zbioru mającego poszczególne elementy: {∅, X, i
poszczególne podzbiory}?
W jaki sposób zapisać te ciała z zadania 2 i 3?
Jeśli mamy do czynienia z konkretnymi liczbami, zadanie wydaje się proste, natomiast z tym już
sobie nie radzę...
21 lis 20:55
Zuzia: podbijam
21 lis 22:34
Zuzia: Podbijam jeszcze raz
22 lis 11:08
Adamm: Pytania bez sensu
22 lis 11:10
Zuzia: Może i bez sensu, jednak nie rozumiem wszystkiego do końca. Może zechciałbyś wytłumaczyć swój
tok rozumowania w jasny sposób?
22 lis 11:41
Zuzia: Czy w zadaniu 2 przykładem może być:
A=2{1, 2, 3, 4, ..., n}
∑(A)={∅, X, 2, 2c} ?
22 lis 11:50
Adamm:
co rozumiesz przez 2c
wiesz co to zbiór potęgowy?
22 lis 13:45
Zuzia: Przez 2c chodziło mi o wszystkie pozostałe podzbiory zbioru A oprócz 21 (czyli dopełnienie
2).
Zbiór potęgowy czyli wszystkie możliwe podzbiory (2X)
22 lis 22:34
Adamm:
dobra, przykład, bo widzę że inaczej nie zrozumiesz
2{1, 2} = {∅, {1}, {2}, {1, 2}}
to jest przykład σ−ciała na przestrzeni {1, 2}
2{1, 2, 3} = {∅, {1}, {2}, {1, 2}, {3}, {1, 3}, {2, 3}, {1, 2, 3}}
to jest przykład σ−ciała na przestrzeni {1, 2, 3}
etc.
22 lis 22:38
Zuzia: Ok, juz rozumiem, dziekuje

a do zadania 3 moglbys podać jakis przyklad zebym mogla
zrozumiec?
23 lis 10:05