proszę o rozwiązanie
Anna: | | 2 | |
na gałęzi hiperboli o równaniu y = |
| gdzie x ∊ ( − ∞ .0 ) wyznacz taki punkt P którego |
| | x | |
odległość od punktu A(1, −1) jest najmniejsza
| | 2 | | 4 | | 4 | |
IAP I = √(x−1)2 +( |
| +1)2 = √x2 − 2x +1 + |
| + |
| +1 |
| | x | | x2 | | x | |
po obliczeniu pochodnej
| | 4 | | 4 | | 8x | | 4 | |
( √x2 − 2x +1 + |
| + |
| +1), = 2x − 2 − |
| − |
| |
| | x2 | | x | | x4 | | x2 | |
dalej nie wiem
21 lis 13:31
ABC: w ten sposób zaliczysz się na śmierć, wykorzystaj fakt że odległość jako funkcja nieujemna
osiąga ekstremum wtedy i tylko wtedy gdy jej kwadrat osiąga ekstremum
21 lis 13:45
Anna: nie wiem jak to wykonać proszę o rozwiązanie
21 lis 15:59
ABC: zamiast tego co oznaczyłaś IAP I badaj IAP I2 łatwiejsza będzie pochodna do obliczenia.
21 lis 17:56
Anna: ja i tak liczyłam pochodną tylko z wyrażenia pod pierwiastkiem
21 lis 23:15
Eta:

Proponuję tak:
| | −2 | | x2 | |
y'= |
| to prosta prostopadła ma współczynnik |
| |
| | x2 | | 2 | |
piszę jej równanie
| | x2 | | 2 | |
y= |
| (x−1)−1 i y= |
| ( rozwiązuję układ równań |
| | 2 | | x | |
x
4−x
3−2x−4=0 W(−1)= 1+1+1−4=0 ⇒ x= −1
po rozkładzie na czynniki : (x+1)(x−2)(x
2+2)=0 ⇒ x=−1 v x= 2
| | 2 | | 2 | |
to y= |
| =−2 v y= |
| =1 |
| | −1 | | 2 | |
I mamy dwa takie punkty na hiperboli których odległość od A jest najmniejsza
P(−1,−2) , P(1,2)
=============
22 lis 00:51
Eta:
| | 2 | |
Dla jasności współczynnik kierunkowy stycznej s a= − |
| |
| | x2 | |
| | x2 | |
współczynnik kierunkowy prostej AP ⊥s a= |
| |
| | 2 | |
22 lis 01:34
Anna: dziękuję bardzo
22 lis 09:18
janek191:
P = ( − 1, − 2) lub P = ( 2,1)
19 mar 23:05