twierdzenie sinusów
sinusik: W trójkącie równoramiennym ABC odcinek dwusiecznej AD zawarty w tym trójkącie ma długość 6.
Wiedząc, że miara kąta ACB jest równa 120o, oblicz promień r okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Korzystając z tw. sinusów obliczyłam, że |AB|=6√2. Nie wiem jednak, co dalej.
21 lis 11:02
karola: Możemy znaleźć wysokość CS i długości pozostałych boków, korzystając np. z funkcji
trygonometrycznych.
A następnie wystarczy skorzystać ze wzoru PABC=r*p, gdzie p to połowa długość obwodu
trójkąta ABC i PABC=12*|AB|*|CS|
21 lis 12:19