Równania
Michał: Napisz równanie prostej prostopadłej i sporządź wykres:
a) y = 3/4x − 1 przechodzącej przez punkt P(6,2)
b) y = −2x−1 przechodzącej przez punkt P(4,4)
Będę bardzo wdzięczy za pomoc, o ile równania potrafię pisać, to z wykresem mam problem, bardzo
dziękuję za każdą pomoc
21 lis 16:56
Mila:

Proste są prostopadłe⇔a
1*a
2=−1
| | 3 | |
a) k: y= |
| x−1 − dana prosta |
| | 4 | |
m⊥k
| | 4 | | 4 | |
y=− |
| x+b i 2=− |
| *6+b⇔2=−4*2+b |
| | 3 | | 3 | |
b=10
Punkty wykresu :
P=(6,2), A=(0,10) B=(3,6)
21 lis 17:24
Mila:
b) Spróbuj sam i napisz wzór, sprawdzę.
21 lis 17:25
Michał: y = −2x−1 P(4,4)
y= 12x−1
−b = 2−4
b = 2
y = −2x + 2
P=(4,4), A(0,2), B(−3,0)
Tak bez rysunku bo nie ogarniam tego narzedzia :C
21 lis 17:44
Mila:

k: y=−2x−1 punkty wykresu (0,−1) (1,−3)
m⊥k i P=(4,4)∊m
4=2+b, b=2
| | 1 | |
m: y= |
| x+2 punkty wykresu A(0,2) ,B(2,3) |
| | 2 | |
21 lis 18:14