prawdopodobienstwo
popek: Pewien produkt na rynek dostarczają 3 fabryki.
Fabryka 1 dostarcza 30% produktu, w tym 90% I gatunku.
Fabryka 2 dostarcza 25% produktu, w tym 95% I gatunku.
Fabryka 3 dostarcza 45% produktu, w tym 80% I gatunku.
Oblicz prawdopodobieśntwo, ze:
1) zakupiony produkt jest I gautnku, jezeli wiadomo, ze pochodzi z fabyki 1
2) produkt pochodzi z fabryki 1, jezeli okazalo sie ze jest I gatunku.
I potrzebuje tutaj wytlumaczenia. Mam rozwiązanie ale nie rozumiem
dla 1) będzie tak:
1) P(D/F1) = 0.9 gdzie D − zakupiony produkt I gatunku, a F1 − fabryka 1.
Tutaj wszystko czaje, patrzymy się na fabryke 1 ile % ma I gatunek
2) Używamy wzoru Bayesa
P(F1/D)=....
I tutaj nie rozumiem dlaczego użuywamy tego wzoru? Dlaczego nie jest to 30% czyli 0.3?
21 lis 18:14
Blee:
2)
szczerze −−− nawet nie wiem co to za wzór ... wyjaśnię Ci dlaczego tak jest
wiemy, że produkt był 1 gatunku, więc moc Ω wynosi: 0,8675 (ogólnej globalnej produkcji)
ponieważ:
fabryka 1 produkuje 0.3*0.9 = 0,27 (ogólnej globalnej produkcji)
fabryka 2 produkuje 0.25*0.95 = 0,2375 (ogólnej globalnej produkcji)
fabryka 3 produkuje 0,45*0,8 = 0,36 (ogólnej globalnej produkcji)
| | 0.27 | | 2700 | | 108 | |
więc liczysz |
| = |
| = |
| |
| | 0.8675 | | 8675 | | 347 | |
21 lis 18:20
Blee:
innymi słowy −−− patrzysz tylko na produkty I klasy i to ile jaka fabryka tych własnie
produktów dostarcza.
21 lis 18:21
popek: A. Rozumiem

Dziekuje
21 lis 18:31
popek: To w takim razie może i to rozwiązesz bez tego wzoru.
4) produkt pochodzi z fabryki 2, jezeli okazalo sie ze nie jest I gatunku.
21 lis 18:33
popek: Aaaa w sumie to jest analogicznie do tamtego, tylko przeciwnie patrzymy. Niewazne
21 lis 18:34