dla jakich wartości parametrów a i b wielomiany
apsik: Dla jakich wartości parametrów a i b wielomiany u(x) = 6x5+13x3+6x oraz w(x) =
(ax3+bx)(bx2+a) są równe?
21 lis 18:44
o kurde:
wymnoz, uporzadkuj i porownaj wspolczynnki przy tych samych potegach
21 lis 18:45
6latek: Wielomian W(x) wymnozyc i porownac wspolczynniki a wielomianem U(x)
21 lis 18:46
Adamm:
u(x) = w(x)
6x4+13x2+6 = (ax2+b)(bx2+a)
x=0, x=1
ab = 6, (a+b)2 = 25
ab = 6, a+b = 5 lub a+b = −5
a=2, b=3 lub a=−2, b=−3 lub a=3, b=2 lub a=−3, b=−2
21 lis 18:50