Zadanie maksymalizacyjne - Proszę o pomoc
Kitten: Proszę o pomoc przy tym zadaniu.
Fabryka produkująca okna ma w swojej ofercie okna zakończone u góry pókolem, tzn. okno
do pewnej wysokości ramy ma kształt prostokątny, a na górze półkole. Jak dobrać wysokość
odcinka
od dołu ramy do półkola (a) i promień koła (r) dot. półkola, tak aby uzyskać jak największe
pole
powierzchni okna, przy jak najmniejszym obwodzie ramy.
| −−−−−−− |
| r | a
| |
_________
(tak wygląda dolna część okna − górę zamyka półkole
21 lis 23:07
Basia: sprawdź treść tego zadania; nie ma tam być przy zadanym obwodzie ramy?
21 lis 23:19
Kitten: Przepraszam, jest przy DANYM obwodzie k. Jakiś pomysł co dalej?
21 lis 23:22
Basia:

x,r>0
L = 2x+2r+πr
2x = L−2r−πr
| | πr2 | | πr2 | |
P(x) = (L−2r−πr)r + |
| = Lr − (2+π)r2 + |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | π | |
r2( |
| π−2−π)+Lr = (− |
| −2)r2 + Lr |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
P'(x) = 2(− |
| −2)r + L = −2( |
| +2)r+L |
| | 2 | | 2 | |
| | L | | 2L | |
P'(x) = 0 ⇔ r = |
| = |
| |
| | | | π+4 | |
łatwo już pokazać, że w tym punkcie P(x) osiąga maksimum
21 lis 23:31
Kitten: Dziękuję ślicznie
21 lis 23:37
Kitten: Dziękuję serdecznie!
21 lis 23:37
Basia: Na zdrowie
21 lis 23:43