Schemat Bernoulliego
simon5005: Rzucamy symetryczną kostką tak długo aż wypadnie „6”. Niech X oznacza liczbę wykonanych
rzutów.
a) Jakie są możliwe wartości X i z jakim prawdopodobieństwem przyjmuje każdą z nich?
b) Wyznaczyć prawdopodobieństwo, że będzie potrzebna parzysta liczba rzutów.
Proszę o dokładne wytłumaczenie jak ma wyglądać rozwiązanie do podpunktu b)
(Zadanie nawet z gotowym już rozwiązaniem jest do znalezienia w internecie, lecz nie jestem
w stanie zrozumieć jak tam zostało to obliczone.)
21 lis 22:32
Blee:
a)
X może być od 1 do nieskończoności ... i NIE JEST TO schemat Bernulliego
21 lis 22:34
21 lis 22:36
Blee:
niech A
i oznacza zdarzenie, że '6' wypadła w i'tej próbie
| | 5 | | 1 | | 5 | |
P(A2) = |
| * |
| = |
| *P(A1) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 5 | | 1 | | 5 | |
P(A4) = ( |
| )3* |
| = |
| *P(A3) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
Więc:
| | 5 | |
1 = ∑ P(Ai) = ∑P(A2k+1) + ∑P(A2k+2) = ∑P(A2k+1) + ∑P(A2k+1)* |
| |
| | 6 | |
więc:
więc
21 lis 22:40
simon5005: Dziękuję serdecznie za tak szczegółowe wyjaśnienie
21 lis 22:49