Rzucamy monetą... Oblicz prawdopodobieństwo
chlopiec: Rzucamy monetą tak długo, dopóki dwa razy pod rząd nie upadnie ona jedną i tą
samą stroną. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że
doświadczenie zakończy się po parzystej
liczbie rzutów.
16 lis 10:47
jc: 2/3
16 lis 11:14
iteRacj@:
@jc możesz dodać wyjaśnienie, jak otrzymać ten wynik?
16 lis 19:04
Blee:
P(a
1) = 0
ogólnie:
| | 2 | |
∑P(a2n) + ∑P(a2n+1) = 1 ⇔ ∑P(a2n) = |
| |
| | 3 | |
16 lis 19:07
iteRacj@:
czy P(a1) to prawdopodobieństwo, że doświadczenie zakończy się po pierwszym rzucie?
16 lis 19:10
Blee:
tak
16 lis 19:11
Blee:
oczywiście
mam źle
| | 1 | |
P(a2n) = ( |
| ) n−1  |
| | 2 | |
(bo nie mamy określone jaką stroną ma wypaść dwukrotnie pod rząd, więc pierwszy rzut jest
'dowolny')
16 lis 19:12
iteRacj@:
dzięki!
16 lis 19:14
Blee:
jeszcze raz:
| | 1 | |
P(a2n) = ( |
| ) 2n − 1  |
| | 2 | |
16 lis 19:14
Blee:
jeszcze wypadałoby dodać komentarz dlaczego te dwie sumy = 1 (albo je najnormalniej w świecie
policzyć

)
16 lis 19:15
iteRacj@:
czyli prawdopodobieństwo zakończenia po drugim rzucie
| | 1 | | 1 | |
P(a2)=( |
| )2−1= |
| ← wzór z 19:40 |
| | 2 | | 2 | |
(O,O) lub (R,R)
16 lis 19:23
jc: Oznaczmy szukane prawdopodobieństwo literą P.
Z prawdopodobieństwem P/2 ciąg zacznie się od orzełka i z prawdopodobieństwem P/2
od reszki.
Na pewno kiedyś zdarzy się, że moneta dwa razy pod rząd na tą samą stronę, czyli
1 = koniec w parzystym kroku + orzełek * (początek reszka i koniec w parzystym kroku)
+ reszka * (początek orzełek i koniec w parzystym kroku)
1 = P + (1/2) (P/2) + (1/2)(P/2) = (3/2)P
Stąd P= 2/3.
16 lis 19:31
Blee:
| | 1 | |
albo tak jak napisałem ... obliczyć ∑n ( |
| )2n−1 |
| | 2 | |
czyli sumę nieskończonego ciągu geometrycznego o:
16 lis 19:39
iteRacj@:
Dziękuję za wyjaśnienia.
Zapytałam, bo mało intuicyjne wydawało mi się, że o wiele bardziej prawdobodobne jest
zakończenie w rzucie parzystym.
16 lis 19:47
chlopiec: To jak koniec końców wygląda wzór ogólny bo z tym poprawianiem już mi sie wszystko
pomieszało...
16 lis 21:17